Content

Oscars 2011

Štai ir nuskambėjo nuaidėjo ilgai lauktų 2011 metų "Oskarų" apdovanojimų nugalėtojai. Pateikiu kelis savo matytus filmus su nominacijomis bei laimėjimais.

"The King's Speech" - puiki istorinė drama, nominuota net 12 "Oskarų" nominacijų (Colin Firth nominuotas kaip geriausias aktorius, Geoffrey Rush kaip geriausias antro plano aktorius, Helena Bonham Carter kaip geriausia aktorė, nepamirštas ir kostiumų dizainas, garso takeliai, režisieriaus darbas ir dar daugiau).Tad gan drąsiai galima teigti, kad šių metų "Oskarų" ceremonijoje karaliauja ne kas kitas, kaip "The King's Speech". 
Tai filmas pasakojantis istoriją karaliaus, turėjusio kalbos defektą. Ir jo pastangas to atsikratyti. Nors istorinis ir solidus, bet tikrai neprailgstantis ir ne tuščias. Ar filmas sudomins, ar ne, vienas klausimas, bet nepaisant to ryškiai juntama jo kokybė. Filmas paliečia, įtraukia ir įtikina. O puikūs aktoriai šį įspūdį tik dar labiau sustiprina.
Colin Firth gavo "Oskarą" kaip geriausias aktorius, taip pat šis filmas gavo "Oskarus" už režisūrą, geriausią scenarijų, o ir buvo apdovanotas kaip geriausias filmas.

"Inception" - neabejotinai viena didžiausių šių metų kino pasaulio sensacijų. Šio filmo pavadinimą galime rasti 8 nominacijose.(Nominuotas  "Oskarams" kinematografijos, garso takelių, meno, specialiųjų efektų ir kitose nominacijose). Vėlgi, garsūs puikūs aktoriai: Leonardo DiCaprio Joseph Gordon-LevittEllen Page. Fantastika perpinta su kiekvieno iš mūsų kasdienybe - sapnais. Pasauliu, kuris domina žmones nuo seno ir kurio mes vis nepajėgiame iki galo įminti. Balansuojama tarp realybės ir fantastikos, o kartais tos ribos išvis nebelieka. Vien vaizdais šis filmas tikrai padaro nemažą įspūdį. Ką jau kalbėti apie vidinę dramą. Tad bent vienos peržiūros ši juosta tikrai verta.
Gavo "Oskarus" už kinematografiją, garso ir vaizdo efektus.

"Social Network" - dar vienas kandidatas į 8 "Oskarų" nominacijas. (tarp jų - Jesse Eisenberg nominuotas kaip geriausias aktorius) Stiprus, gyvas filmas apie šiuo metu populiariausio socialinio tinklalapio pasaulyje "Facebook" sukūrimą. Turint galvoje, kad sukurtas pagal tikrus faktus, patraukia net labiau.
Gavo "Oskarus" už muziką, scenarijų ir montažą. 

"Black Swan" - skandalingoji drama, susižėrusi 5 "Oskarų" nominacijas (Natalie Portman nominuota kaip geriausia aktorė). Apie baleto šokėją, jos svajones, jos realybę. Ir išėjimus už realybės ribų. Nuolat jaučiama įtampa, nuolat tiesiai į jūsų kraują pumpuojamos emocijos. Kažkuo dailus, kažkuo šiurpus filmas. Jausmingas ir šaltas. Bet įspūdį palieka visiems. Vienokį ar kitokį.
Natalie Portman gavo "Oskarą" kaip geriausia aktorė.

The Kids Are All Right" - rodos, paprasta amerikiečių juosta, tačiau paminėta 4 nominacijose. (Mark Ruffalo nominuotas kaip geriausias antrojo plano aktorius, Annette Bening -  kaip geriausia aktorė). Taip pat šiame filme galite pamatyti ir Julianne Moore. Filme vaizduojami šeimos santykiai: brolis ir sesuo susiranda savo biologinį tėtį ir tas faktas nulemia jų pačių šeimos santykių pokyčius. Lyg ir nieko ypatingo, bet kažką žavaus šis filmas savyje turi.

"Blue Valentine" - dar viena žemiška drama, kurioje Michelle Williams nominuota "Oskarui" kaip geriausia aktorė. Manau, visai pelnytai. Sudėtingi poros santykiai, meilės suteiktos kibirkštėlės akyse, jų atsiradimas ir išnykimas, viskas taip trapu. Tas trapumo įspūdis tęsiasi per visą filmą. Sudėtingo pasaulio, sudėtingų santykių įspūdis. Beje, šioje juostoje galite išvysti ir Ryan Gosling, kurį turbūt jau žinote iš filmų "The Notebook" ar "The United States of Leland".

"Winter's Bone" - savotiškas filmas su savo spalvom ir charakteriu. Pelnė 4 "Oskarų" nominacijas. (Tarp jų: Jennifer Lawrence nominuota kaip geriausia aktorė, o John Hawkes - kaip geriausias antraplanis aktorius) Tuo tokiu atšiauriu natūralumu kažkodėl šiek tiek priminė "Into the Wild". Pasakojama apie merginą, kuri turi išlaikyti savo brolį ir sesę, sergančią mamą ir dar surasti nežinia kur esantį tėvą, tam kad galėtų saugiai gyventi savo namuose. Ir tai toli gražu nėra lengva. Sužavėjo tas mažybinių vardų (Teardrop, Sweat Pea ir panašiai) kontrastas su šiurpia kasdienybe, ta šiluma susimaišanti šalčiu, saulė vidury žiemos. Garbė ir orumas aukščiau už kasdienius poreikius. Gražu. Ir tyra.

"In a Better World" - itin estetiškai graži ir harmoninga drama, nominuota kaip geriausia užsienietiška juosta. Prasmingos, svarbios temos pateikiamos patraukliai, įtaigiai, pasitelkiant įtampą ir nebanalų skausmą. Kiekviena smulkmena susijusi su kažkuo didesniu. Tarp visko egzistuoja ryšys. Visuose pasaulio kraštuose, kiekvienoje pievos pakampėje, kiekvieno žmogaus širdyje rasi kažką panašaus. Nes mes nesam paprasti - mes sudėtingi. Turim priimti sudėtingus sprendimus, kurie lems daug, nuspręsti, numatyti, ištverti. Bet smurtu smurto nenukausi. Ir nesvarbu, ką manys kiti. Svarbu, kad pats jausies palikęs konfliktą kaip nugalėtojas. Visada yra kita išeitis, tereikia truputį geriau apsižiūrėti aplink. Ir tada, galbūt, prieš akis atsivers geresnis pasaulis.    
Stiprus, vertingas filmas.
Gavo Oskarą kaip geriausias užsienio filmas. 

Be nominacijų neliko ir "Harry Potter and the Deathly Hallows" pirmoji dalis bei "Alice in Wonderland" .
Kaip geriausias animacinis filmas nominuotas ir "How to Train Your Dragon" (pamenat, toks mielas filmukas apie vikingus ir drakonus?). (Čia šiek tiek rašiau apie Alisąo čia - apie drakonų prijaukinimą).

Manau, laimėtojai verti visų šių apdovanojimų, gal kiek gaila, kad dalis neblogų filmų liko be įvertinimo, bet juk iš vienos nominacijos išrenkamas tik vienas nugalėtojas, o praeitais metais buvo išties nemažai ryškių filmų, kurie ir nustelbė blankesnius ir ne taip garsiai apie save rėkusius. 

Geros savaitės. Ir gero kino.


2 komentarai (-ų):

  1. as kazkodel visgi labiausiai Christian Bale Oskaru dziaugiaus, nes nors antraplanis vaidmuo, bet ryskuma islaike ir buvo ivertintas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš nemačius "The Fighter", tai ir komentuot jo nedrįsau :)

    AtsakytiPanaikinti

Atradimams

Užsisakyk Šviesu.lt naujienlaiškį

Vardas

El. paštas *

Pranešimas *

Archyvas