Content

Pavasaris, vasara, ruduo, žiema... Ir vėl pavasaris

Šiandien išgyvenau kelias akimirkas tokios ramybės šiltą šviesią popietę, kurios ilgai nepamiršiu. Tobulos ramybės, kai aplink tylu, bet ne spengiančiai, o labai maloniai. Šviesu, bet šiltai, o ne akinančiai, ir taip gera gera. Žiema, atrodo, traukiasi.

Kaip ir žadėjau, pasakoju apie savąsias "Kino pavasario" patirtis. Šįkart - apie Kim Ki-duk, Pietų Korėjos režisieriaus, filmą "Pavasaris, vasara, ruduo, žiema... Ir vėl pavasaris" ("Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom"). Filmas, nufilmuotas nuostabiame gamtos kampelyje. Tarp kalnų, apaugusių miškais, telkšo ežeriukas, vidury kurio - namas, kuriame gyvena vienuolis su savo mokiniu. Toks fonas puikiai padeda atspindėti metų laikus, kurie pabrėžiami šiame filme, su kuriais susiejamas visas gyvenimo ciklas. Vienuolis savo mokiniui teikia pamokas, kasdienes ir gyvenimo. Priverčia suvokti, kad visada turi pagalvoti, kaip tavo veiksmai įtakos kitus, kad kartais privalai kažko atsisakyti dėl aukštesnio gėrio, kad visada turi stengtis išlaikyti vidinę ramybę, galų gale, kad viskam yra savas laikas.

Pats filmas spinduliuoja tokį dvasingumą, ramybę, būtent tai, dėl ko į jį ėjau, ko tikėjausi eidama. Parodomas ir gėris, ir blogis, ir grožis, ir baisumai, bet po filmo vistiek lieka šviesus įspūdis. Ta šviesa - vienas didžiausių šio filmo privalumų, manyčiau. Galbūt iki galo jo suvokti neleidžia rytietiškų tradicijų ir apskritai, jų kultūros supratimo stoka, tačiau filmas leidžia savo europietišką protą bent kuriam laikui patalpinti į kiek kitą pasaulį, kas, manau, yra neabejotinas pliusas. Akiračio plėtimas, įvairesnių požiūrių supratimas, kai gali palyginti save ir žmogų kitame pasaulio krašte. Ir žinot, ne taip smarkiai ir skiriamės.

Beje, šioje juostoje vaidino ir pats režisierius Kim Ki-duk, kurio dauguma filmų yra sulaukę tarptautinio pripažinimo. Ne išimtis ir šis.

Juosta, spinduliuojanti grožį ir šviesą, leidžianti paganyti akis po nuostabią gamtą ir įkvėpti kitokios kultūros dvasios. Puiki savaitgalio pradžia.


2 komentarai (-ų):

  1. jei turėsi galimybę ir dar nesi mačius, būtinai nuei į 3-iron, man šie du yra jo tobulieji. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kai rinkausi filmus į Kino pavasarį, šitas buvo vienas variantų :) Tai jei jau sakai, žiūrėsiu :)

    AtsakytiPanaikinti

Atradimams

Užsisakyk Šviesu.lt naujienlaiškį

Vardas

El. paštas *

Pranešimas *

Archyvas