Content

Elžbieta Banytė: Reikia mokėti dalintis ne tik daiktais, bet ir žiniomis, jausmais, patirtimi


Elžbieta Banytė yra mokytoja, vertėja ir straipsnių autorė. Kai pamaniau, kad būtų įdomu pakalbinti mokytoją, į galvą atėjo Elžbietos vardas, nes esu girdėjusi kaip kūrybiškai ir atvirai ji kuria pamokų atmosferą ir kaip entuziastingai dalinasi žiniomis. Juolab, smalsu išgirsti atsakymus apie švietimą iš žmogaus, kuris šią sritį pažįsta ir išmano. Dėl to džiaugiuosi galėdama užduoti šiuos klausimus Elžbietai.

Jūsų dėmesiui - Elžbieta Banytė.

Kuo norėjote būti užaugusi, kai buvote vaikas?
Norėjau būti arba mokslininke (kažkodėl traukė hidrometeorologija) arba, liaudiškai tariant, fūriste. Atrodė labai romantiškai.

Kokie įgūdžiai yra svarbiausi jūsų profesijoje ir kaip jums pavyko juos įvaldyti?
Kai dirbau mokytoja, svarbiausia buvo užmegzti ir palaikyti draugišką, bet kartu ir dalykišką ryšį su žmonėmis. Ar to išmokau, nežinau. Dabar darau įvairius kitokius darbus, kuriems reikia kantrybės, organizuotumo, gebėjimo reaguoti į pokyčius ir planuoti laiką. Vertimui reikia filologinių kompetencijų. Manau, dar nieko iki galo neįvaldžiau, dar tik mokausi. Kažin, ar kada nors įvaldysiu. Netikiu tobulybe ir išbaigtumu, bent jau šiame pasaulyje.

Ką laikytumėte savo didžiausiu pasiekimu ir kokie veiksmai jums padėjo to pasiekti?
Nežinau. Šitas klausimas visada užmuša. Nesijaučiu kažką ypatingo padariusi.

Kokią įtaką jūsų profesijos pasirinkimas turi jūsų laimei?
Pripildo ir nuspalvina gyvenimą. Išties darbas man labai svarbus. Tinginiauti mėgstu, bet tik retkarčiais. O ir tinginiauti stengiuosi įdomiai – su gera knyga ar filmu, ar smagioje kompanijoje. Kartą teko dirbti darbą, kurio nemėgau. Tai buvo siaubinga.

Kuo užsiimtumėte, jei pinigai neegzistuotų?
Tikriausiai tuo pačiu, ką veikiu dabar: skaityčiau, rašyčiau, versčiau, gal kiek mokytojaučiau ar dėstytojaučiau. Be abejo, daug keliaučiau. Daugiau negu dabar.

Kokį naują įgūdį (susijusį ar nesusijusį su karjera) norėtumėte įgyti per artimiausius metus?
Norėčiau išmokti programuoti, bet vargu, ar tam rasiu laiko. Jei ne – tuomet bent vieną iš tų kalbų, kuriomis skaitau, išmokti vartoti aktyviai.

Jei galėtumėte pasakyti vieną sakinį dvylikametei sau, koks sakinys tai būtų?
Mažiau nervinkis ir mesk šalin visus kompleksus.

Kokios disciplinos dėstymo trūksta mokyklose?
Filosofijos. Ji išmoko ir formalios logikos, ir parodo tam tikrą mąstymo kelią, priverčia pamatyti argumentų grožį, atskirti kokybišką samprotavimą nuo pliurpalų.

Koks akademinis ar socialinis aspektas yra svarbiausias žmogaus išsilavinime?
Socialiniai gebėjimai dažniausiai svarbesni negu akademiniai. Aišku, būna žmonių, kurie bendrauti nemoka, bet jų akademinė karjera klesti. Sakyčiau, kad reikia mokėti dalintis ne tik daiktais, bet ir žiniomis, jausmais, patirtimi. Ne dėl to, kad nori pasirodyti gudresnis, o tiesiog dėl to, kad vyktų natūrali žinių ir patirčių apykaita.

Jei vestumėte paskaitą visiems Lietuvos universitetams, apie ką ji būtų?
Nevesčiau. Nebent tai būtų kažkas apie patirtį dirbant kurį nors darbą. Tada galbūt, bet reikėtų gerai pagalvoti.

Jei per visą likusį gyvenimą tegalėtumėte skaityti vieną knygą, kokia knyga tai būtų?
Čia kažkoks sadizmas, neįmanoma vienos skaityti. Arba skaitai daug, arba visai neskaitai. Jeigu iš anksto žinočiau tokią baisią sąlygą, turbūt neskaityčiau išvis (nors liūdna pagalvot). O jeigu nežinočiau ir koks demonas priėjęs labai viliojamai to paklaustų, turbūt atsakyčiau pagal tos dienos nuotaiką. Šiandien rodos, kad tai – M. Bulgakovo „Meistras ir Margarita“.

Kaip atrodytų jūsų tobula diena?
Tikriausiai labai banaliai – kažkur keliaujant su mylimais žmonėmis. O šiaip mano gyvenimas man labai įdomus. Netobulas, bet tuo geriau. Tobulybė turėtų būti velniškai nuobodi.

Daugiau apie Interviu Projektą - https://www.facebook.com/sviesult   

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Atradimams

Užsisakyk Šviesu.lt naujienlaiškį

Vardas

El. paštas *

Pranešimas *

Archyvas