Content

Unė Kaunaitė: Iš tiesų prasmingus darbus ir didelius pokyčius galime įgyvendinti tik kartu


Su Une susipažinau prieš beveik septynetą metų. Turėjom, ir vis dar turim, keletą bendrumų - licėjų, psichologiją ir rašymą. Per visą šį laiką Unė manęs nepaliovė žavėti entuziazmu moksliniams tyrimams ir nuoširdžiu patirties pasidalinimu su moksleiviais, ir ypač tuo, kaip rašymo pomėgį ji pavertė (ir vis dar verčia, viena knyga po kitos) apčiuopiama realybe, su kuria gali susipažinti visos šalies žmonės. Dėl viso to labai džiaugiuosi, kad ji sutiko pasidalinti savo mintimis atsakydama į keletą klausimų.

Jūsų dėmesiui - Unė Kaunaitė.

Kuo norėjote būti užaugusi, kai buvote vaikas?
Aktore ir rašytoja.

Kokie įgūdžiai yra svarbiausi jūsų profesijoje ir kaip jums pavyko juos įvaldyti?
Negalėčiau įvardinti vienos profesijos, tačiau viena mieliausių man - rašymas. Jam ypač svarbi empatija - gebėjimas įsijausti ne tik į kitus žmones, kurie įkvepia rašyti, bet ir į savo veikėjus. Skaitydama jaučiu, kai rašytojas nemyli savo personažų, tuomet ir pats skaitydamas jų nemyli, dėl jų neskauda. Augdami empatiją "barstom" - vis geriau žinom, kaip turi būti, ir tada nesistengiame į kitus įsiklausyti, iš tiesų išgirsti jų istorijų. Kad taip nebūtų, turi sau nuolat tai priminti ir likti atviras naujiems dalykams. Kaip vaikas.

Ką laikytumėte savo didžiausiu pasiekimu ir kokie veiksmai jums padėjo to pasiekti?
Bent kol kas tai - išleistos knygos. Kai išgirstu, kad vienam ar kitam žmogui mano knyga padėjo nesijausti vienišam, suprasti, kaip jaučiasi, atrasti atsakymą... Tai ne tik džiugina, bet ir suteikia prasmę. Kaip to pasiekiau? Per didelį užsispyrimą, nemažą gabalėlį sėkmės ir padedama mane supusių žmonių.

Kokią įtaką jūsų profesijos pasirinkimas turi jūsų laimei?
Labai didelę. Tikiu, kad reikia rasti darbą (ar - ypač šiandien - darbus), kurie leidžia tau būti laimingu - tada net nereikės dirbti. Taip kol kas ir jaučiuosi. 

Kuo užsiimtumėte, jei pinigai neegzistuotų?
Tuo pačiu, bet šiek tiek daugiau laiko skirčiau kūrybai.

Kokį naują įgūdį (susijusį ar nesusijusį su karjera) norėtumėte įgyti per artimiausius metus?
Išmokti vairuoti! Tikrai mėgstu viešąjį transportą, tai tobula vieta pamąstyti ir kurti, tačiau per ilgai atidėlioju šį įgūdį.

Jei galėtumėte pasakyti vieną sakinį dvylikametei sau, koks sakinys tai būtų?
Nenorėčiau nieko pasakyti, nes net ir vienas sakinys galėtų ką nors pakeisti. Gal tik nematomai kurį laiką pasižiūrėti iš šono. 

Kokios disciplinos dėstymo trūksta mokyklose?
Sąrašą galėčiau rašyti ilgą, bet apsistosiu ties sena savo svajone - psichinių ligų švietimu. Šių skaičiui augant mums būtina keisti visuomenėje įsisenėjusius stereotipus ir supažindinti ją su priežastimis, simptomais ir būdais reaguoti.

Koks akademinis ar socialinis aspektas yra svarbiausias žmogaus išsilavinime?
Gebėjimas bendradarbiauti. Kad ir kaip mūsų švietimo sistema stengiasi vertinti kiekvieną individualiai, iš tiesų prasmingus darbus ir didelius pokyčius galime įgyvendinti tik kartu.

Jei vestumėte paskaitą visiems Lietuvos universitetams, apie ką ji būtų?
Galvoje sukasi tūkstančiai idėjų, bet jei tai būtų tik viena paskaita, norėčiau išgirsti juos pačius - nors kartą ne dėstyti tai, kas man atrodo svarbu, o iš tiesų išgirsti, kas rūpi jiems ir apie tai padiskutuoti.

Jei per visą likusį gyvenimą tegalėtumėte skaityti vieną knygą, kokia knyga tai būtų?
Nenorėčiau, kad taip nutiktų, bet turbūt pasirinkčiau J. Korčako "Karalius Motiejukas Pirmasis". Ją gali skaityti mažas, gali skaityti suaugęs... ir tikrai vėl skaitysiu senatvėje.

Kaip atrodytų jūsų tobula diena?
Tokia, kaip visos mano dienos - kasdien vis kitokia! Iš tų dienų geriausios tos, kurių vakarais jaučiu, kad padariau kažką prasmingo - kam nors padėjau, kažką naujo supratau arba tiesiog pabuvau su man brangiu žmogumi.

Daugiau apie Unės Kaunaitės veiklą https://une.lt/
Daugiau apie interviu projektą https://www.facebook.com/sviesult/


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Atradimams

Užsisakyk Šviesu.lt naujienlaiškį

Vardas

El. paštas *

Pranešimas *

Archyvas