Content

Filmai apie muziką, iš muzikos ir muzikai

Muzika - veiksnys, be kurio kai kurie mūsų sakosi negalintys gyventi. Netrūksta ir panašių pasisakymų apie kiną. Tad kai muzika ima vaidinti pagrindinį vaidmenį didžiuosiuose ekranuose, pripažinkit, rezultatas yra dvigubai paveikus, dvigubai kertantis į širdį. Tad čia rasite keletą filmų, paremtų muzikų biografijomis, keletą muzikinių filmų, meninių juostų, kurių veikėjai tiesiog negali gyventi be muzikos, ir truputį dokumentikos.

Muzikos žmonės (tikrais faktais paremti biografiniai filmai):
"Nowhere Boy" - filmas, vaizduojantis John Lennon paauglystę ir muzikinės karjeros pradžią, nors daugiausiai dėmesio skiriama jo santykiams su teta ir mama, palikusia jį dar vaikystėje. Muzika, rodos, yra gabalėlis jo paties, jo dalis, padedanti gyventi ir išgyventi šiame keistame pasaulyje.
"Walk the Line" - stipri kino juosta, pasakojanti apie garsųjį Johnny Cash ir jo gyvenimą, ne tokį jau paprastą, kaip galėtų pasirodyti ir kiek per daug apakintą ryškių scenos prožektorių. Išgarsėjimas jam suteikia tai, ko jis visad norėjo, bet tuo pačiu ir atima tai, ką myli. Pats filmas, beje, yra paremtas paties Johnny Cash parašytu kūriniu.
"La môme" - pasakojimas apie legendinę Édith Piaf, nuo jos gimimo iki išėjimo iš šio pasaulio. Gyvenimo vingiais užburiantis, dainomis svaiginantis filmas, ne veltui laimėjęs porą "Oskarų". Nepakartojama asmenybė, prancūziška magija ir nemirštančios melodijos.
"Control" - sunkesnis, nei kiti čia aprašyti, filmas. Ian Curtis, "Joy Division" vokalisto, gyvenimo drama. Prasiskverbianti į vidų ir suvirpinanti jausmus. Kiek slegianti, bet turbūt tai yra filmo, paremto realaus žmogaus biografija, kaina. Tamsu ir paveiku.

Muzikiniai filmai (miuziklai):
"Across the Universe" - ištisa istorija papasakota per "The Beatles" dainas. Spalvotas, ryškus, Bitlų fanams privalomas pamatyti filmas.
"The Sound of Music" - klasika, kurios negaliu neminėti. Filmas, savyje talpinantis geraširdiškumo pamokas, meilės istoriją, pasakiškus kalnuotus peizažus, atkaklų patriotiškumą ir nenumaldomą gyvenimo džiaugsmą. Beje, ši kino juosta taip pat yra biografinė, o tai priverčia tik dar labiau žavėtis šiuo kūriniu. Sunkiai patikėčiau, kad dar yra jo nemačiusių žmonių, bet jei yra - skubėkit pamatyti, nes tai tikra odė Muzikai.

Kai visas gyvenimas - tai muzika (meniniai vaidybiniai filmai):
"August Rush" - filmas, kuris kiekvieną kartą jį peržiūrint paliečia vis labiau. Filmas apie muziką, kuria žmonės tiesiog gyvena, kuria kuria, ja kvėpuoja, ją puoselėja ir galiausiai būtent muzika atveda juos į laimingą pabaigą. Širdį šildanti, muziką šlovinanti pasaka.
"Chico and Rita" - puiki animacinė juosta, kurioje pinasi emocija ir muzika (neaišku kuri iš kurios gimstanti.) Gyva, besimainanti, jausmus pagaunanti ir nešanti toli nuo ekranų į pietus, į saulėtus rytus be įsipareigojimų, muzikos ritmu, plevenant suknelėms ir nesąmoningai judant kojoms. Jei prijaučiat džiazui ir pietietiškiems ritmams, šis filmas turėtų būti pirmasis jūsų žiūrėti planuojamų sąraše.
"Once" - dar viena istorija, kurioje žmones sujungia būtent muzika, jos skambesys ir atlikimas. Apie meilę, gimstančią melodijoje, kuriant kartu ir tą kūrybą kartu išgyvenant. Malonus ausiai garso takelis su ilgai atminties nepaliekančiomis dainomis.
"The Legend of 1900" - pagal Alessandro Baricco "Novočentą" sukurta maža magiška pasaka, apie muzikos genijų, gyvenantį jūroje, paslaptingais keliais atsiradusį, paslaptingais keliais pernakt ėmusį groti. Filmas (kaip ir knyga), talpinantis begalę gražių minčių ir idėjų. Skambus, gražus, išmintingas.
"Café de Flore" - drama, kurioje iš pradžių kukliai ir nepastebimai įsiterpdama, muzika galiausiai suveda ir suriša žmones, įvykius ir jausmus. Ji šioje juostoje yra herojų darbas, jų konfliktų ir susitaikymų priežastis, ramybės šaltinis. Lyg kokia nematoma jungiamoji medžiaga, užpildanti visus laisvus gyvenimo tarpelius, lyg oras nepamainoma. Svarbiausia, tai filmas, parodantis, ko užtenka, kad būtum laimingas.

Dokumentika (apie muziką ir persmelkta jos):
"Heima" - kerintis reginys ir garsas, pasakojantys istoriją, kaip du tūkstančiai šeštųjų metų vasarą, grįžusi po pasaulinio turo, grupė Sigur Rós surengė daugybę nemokamų koncertų savo gimtojoje šalyje Islandijoje. Tai filmas puoštas beprotiškai gražiais Islandijos vaizdais, pasakas primenančia Sigur Rós muzika ir nuoširdumu, pastebimu labai jau nesunkiai. Gitarų skambesys pievose, išmoningi savadarbiai instrumentai iš rabarbarų ar paprasčiausių akmenėlių ir muzikos magija po atviru dangum. Grojimas žmonėms, grojimas dėl žmonių, grojimas dėl pačios muzikos - vien jau tai nejučia kviečia dar ir dar kartą peržiūrėti šią vietomis kvapą gniaužiančią dokumentinę juostą.

Necituoju filmų, nedėlioju nuorodų į garso takelius, tuo skatindama viena - pažiūrėkit ir patirkit filmo visumą savo pačių ausimis ir akimis, patys išsirinkit, kas svarbiausia jums. Tikiuosi, atrasit kažką naujo ir vertingo.


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Atradimams

Užsisakyk Šviesu.lt naujienlaiškį

Vardas

El. paštas *

Pranešimas *

Archyvas