Content

Tomas Moška: Visi šie dalykai man nutinka tik dėl to, jog be galo norėjau mokytis ir tobulėti


Tomas buvo vienas pirmųjų žmonių rekomendavęs man universitetą, į kurį vėliau įstojau, ir debatų organizaciją, kurios prezidente vėliau tapau. Ir tik po kurio laiko sužinojau, kad viena populiariausių universiteto organizacijų Turing Society buvo įsteigta būtent Tomo iniciatyva, taip pagalbą skleidžiant jau nebe pavieniams klaidžiojantiems asmenims, o dešimtims tūkstančių studentų, vėliau veiklą plečiant į kitus miestus ir net šalis. Programavimas, kurio sklaida ir užsiima Turing Society, man visad atrodė labai vertingas įgūdis ir kiek gailiuosi, kad niekad neskyriau tam laiko, tikiu, kaip ir nemenka dalis visuomenės. Tad labai džiaugiuosi, galėdama pakalbinti Tomą, taip drąsiai verčiantį revoliucingas idėjas į apčiuopiamą visiems prieinamą realybę.

Jūsų dėmesiui - Tomas Moška.

Kuo norėjote būti užaugęs, kai buvote vaikas?  
Iš tikrųjų, niekuomet neturėjau aiškios vizijos dėl savo ateities. Būdamas mažas išbandžiau begales veiklų. Esu lankęs bent 7 sporto šakas, darbų būrelius, dainavimą. Dalyvavau teisės, ekonomikos - verslumo, psichologijos paskaitose. Esu lankęs lyderystės akademiją. Taip pat man visuomet patikdavo skaityti apie astronomiją, žavėdavo ir kariuomenės gyvenimas, programavimas.
Taigi, labai stipriai meluočiau sakydamas, kad turiu vieną tikslą nuo pat vaikystės. Visa kelionė link dabartinės profesijos tebuvo ilgas ir nenuilstantis klaidžiojimas :)

Kokie įgūdžiai yra svarbiausi jūsų profesijoje ir kaip jums pavyko juos įvaldyti?
Jeigu kalbėčiau apie programavimą, tai be abejo – kantrybė. Programuotojams ypač dažnai tenka ieškoti klaidų programoje, mokintis naujas programavimo kalbas ar įrankius. Labai retas programuotojas, kuris išmoksta vieną kalbą ir visą savo karjerą su ja dirba. Pastovus tobulėjimas yra neišvengiamas, o kartu su juo ateina ir pastovi nežinia, pasimetimas, blaškymasis, kuriems įveikti prireikia kantrybės. Aš, tuo tarpu, nuo mažens buvau auklėjamas nemesti pradėtų darbų ir išlikti kantriam. Pamenu, kuomet buvau 5’toje klasėje, mano tėtis pasisiūlė išmokinti mane išspręsti rubiko kubą. Jis išskirtinai pabrėžė, kad mokins mane tik tuo atveju, jeigu aš pažadu “nepaleisti kubo iš rankų” iki kol išmoksiu jį išspręsti. Kubą išspręsti aš išmokau, o užsispyrimas užbaigti pradėtus darbus liko įpročiu.

Kalbant apie kitą mano profesinę pusę, Turing Society organizacijos kūrimą bei vystymą, tai pats svarbiausias įgūdis yra itin gera akis žmonėms. Visuomet tikėjau, kad bet kokia idėja pasaulyje nėra lemta tapti dideliu verslu be tą idėją sugebančių išpildyti žmonių. Būtent todėl organizacijos viduje didelę savo laiko dalį mes skiriam naujų narių paieškai bei savų narių tobulinimui ir profesiniam ugdymui.

Be abejo, yra labai daug kitų aspektų abiejose profesijose, tačiau jeigu reikėtų išskirti tik po vieną įgūdį – tai būtų kantrybė ir gebėjimas atrasti bei ugdyti žmones.
Ką laikytumėte savo didžiausiu pasiekimu ir kokie veiksmai jums padėjo to pasiekti?
Būnant aštuntoje klasėje supratau, kad mokytis yra įdomu bei be galo naudinga. Visa kita gyvenime atėjo tik kaip to supratimo rezultatas. Visi draugai, gimnazija, universitetas, studentų bendruomenės, Turing Society įkūrimas, darbas startup’uose, polinkis į programavimą, įstojimas į 42 Coding School – visi šie dalykai man nutiko tik dėl to, jog be galo norėjau mokytis ir tobulėti.

Kokią įtaką jūsų profesijos pasirinkimas turi jūsų laimei?
Gana nemažą. Dažnai juokaujama, kad dauguma programuotojų vartoja narkotikus (http://motherboard.vice.com/read/the-fbi-cant-find-hackers-that-dont-smoke-pot) ir neturi jokių “people skills”, o visi verslūs žmonės absoliučiai neturi asmeninio gyvenimo ir yra beviltiškai vieniši.
Tačiau jeigu žmonės pasirenka profesijas dėl nuoširdaus susidomėjimo, skiria pakankamai laiko šeimai, draugams – jiems visuomet tai bus pati geriausia ir laimingiausia profesija pasaulyje. Taip pat yra ir man. Esu be galo laimingas darydamas tai, ką darau.

Kuo užsiimtumėte, jei pinigai neegzistuotų?
Pinigams neegzistuojant programavimas vis tiek užimtų labai daug mano laiko. Visgi, stengčiausi skirti netgi daugiau dėmesio švietimo gerinimui. Kadangi neegzistuojant pinigams žmonėms dingsta monetarinė nauda investuoti savo laiką į mokslus, tad sudominti jaunus moksleivius ir skatinti juos atrasti savo mėgstamą užsiėmimą, išlikti aktyviems taptų itin svarbu.

Kokį naują įgūdį (susijusį ar nesusijusį su karjera) norėtumėte įgyti per artimiausius metus?
Be galo noriu išmokti groti pianinu. Labai ilgai apie tai paslapčia svajojau. Šiuo metu namie turiu sintezatorių, tad pasiteisinimų kaip ir nebelieka - reikia groti.

Jei galėtumėte pasakyti vieną sakinį dvylikamečiam sau, koks sakinys tai būtų?
Klaidžiok dar daugiau.

Kokios disciplinos dėstymo trūksta mokyklose?
Šiam klausimui, žinoma, yra kelios pusės. Visu pirma, manau, jog tikrai ne visos dabartinės disciplinos yra mokamos tikslingai. Taigi, naujų disciplinų įvedimas tikrai nėra atsakymas į klausimą “Kaip mokykloms išugdyti geresnius moksleivius”.

Tačiau jeigu kalbėtume apie naujų disciplinų įvedimą, be abejo, savo balsą atiduočiau kompiuterių mokslui. Tačiau, kalbu ne apie supažindinimą su Excel, Word, PowerPoint programomis (ką mes turime dabar), o apie programavimo pagrindus, kompiuterių architektūrą, internetinių puslapių programavimą. Tai ne tik suteiktų (vis dar moksleiviams) galimybę dirbti ir užsidirbti internete, tačiau ir užtikrintų, kad Lietuvos moksleiviai yra pilnai pasiruošę 21 a. technologiniams iššūkiams. Turėdami IT pagrindus, moksleiviai tampa žymiai pranašesni ieškodami darbo, nepriklausomai nuo jų profesijos.

Svarbu suprasti, kad Lietuva jau dabar yra strategiškai palanki vieta ugdyti ir samdyti programuotojus. Netgi tokios įmonės kaip Uber ar AdForm turi savo IT centrus Lietuvoje, o Finansinių Technologijų (FinTech) įmonės itin sparčiai plečiasi į Lietuvą.
Šiai dienai Lietuvoje jau vyksta tokios iniciatyvos, kaip Antano Guogos CoderDojo pamokos moksleiviams, Turing Society kursai ir paskaitos universiteto studentams bei Invest Lithuania ir Lithuania Global Leaders kuriamas IT profesionalų tinklas. Lietuvai trūksta tik vienintelės dėlionės detalės – bendrosios švietimo sistemos reformos ir gimazinio amžiaus moksleivių įtraukimo į IT mokslus.

Žinoma, būtų naivu manyti, kad ši disciplina yra reikalinga ir įdomi visiems moksleiviams, bet net neabejoju, kad ji būtų naudinga kiekvienam susidomėjusiam.

Koks akademinis ar socialinis aspektas yra svarbiausias žmogaus išsilavinime?
Sugebėjimas sutarti ir būti žmogišku kitiems.

Jei vestumėte paskaitą visiems Lietuvos universitetams, apie ką ji būtų?
Mokinčiau visus HTML ir CSS programavimo pagrindų!

Jei per visą likusį gyvenimą tegalėtumėte skaityti vieną knygą, kokia knyga tai būtų?
Mario Puzo “The Godfather”.

Kaip atrodytų jūsų tobula diena?
Atsikeliu 6 ryto ir prabėgu Paryžiaus maratoną. Grįžęs suvalgau avižinės košės ir lekiu į oro uostą. Kelionėje traukiniu programuoju aplikaciją/projektą, kurį jau ilgą laiką norėjau įgyvendinti. Skrydis į Vilnių. Lėktuvui nusileidus aplankau tėvus, paragauju močiutės cepelinų, išlekiu į Turing Society renginį Vilniuje. Po renginio su šeima apsilankome teatre, pasivaikštome po Vilniaus senamiestį ir iškart po to sėdu atgal į lėktuvą ir grįžtu į Paryžių (taip, pakeliui programuoju). Paryžiuje važiuoju tiesiai į universitetą ir atsiskaitau ilgai kurtą projektą. Vakare sudalyvauju kokioje konferencijoje apie Startup’us bei pakeliui namo, minant dviračiu, susiskambinu su keliais draugais. Grįžęs namo – tiesiai į lovą.
Kaip visa tai spėčiau? Net nežinau, neklauskite :)

Daugiau apie Tomo Moškos veiklą Turing Society https://www.facebook.com/tsocietylt/
Daugiau apie interviu projektą https://www.facebook.com/sviesult/



0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Atradimams

Užsisakyk Šviesu.lt naujienlaiškį

Vardas

El. paštas *

Pranešimas *

Archyvas