Content

Mintis provokuojančios knygos II: skaitiniai kelionėms

Nuotrauka iš asmeninio archyvo. Australija, 2014
Skaitymas man yra nepamainoma keliavimo dalis. Knygos padeda ištverti besaikį laukimą: oro uostuose ir traukinių stotyse, kai vėluoja autobusas ar prailgsta skrydis. Knygos tampa idėjų ir energijos šaltiniais, kai ima sekti keliavimui skirtos jėgos, ar kai tiesiog prireikia minties naujai veiklai. Dar daugiau - skaitoma knyga tampa savotiška ramybės sala tarp transporto, vietovių, įvykių ir pakeleivių chaoso ir visada lieka galimybė pabėgti į tekstą ir bent iš jo perimti kažkiek stabilumo, jei iškilo grėsmė vidinei ramybei. Išties, knygos kelionėse tampa velniškai vertingos. Ypač, jei jos pasirenkamos tinkamai. Kai keliavau šįmet, atsitiktinai ir planuotai į rankas krito jau seniai norėta perskaityti klasika ir kiek naujesnė grožinė bei dokumentinė literatūra. Žemiau - sąrašas knygų, skaitytų Australijoje, Kambodžoje ir Jungtinėje Karalystėje, aplenkiant porą, nusipelniusių atskirų tekstų, pasirodysiančių ateityje. 

Aldous Huxley "Brave New World" - apie drąsų ateities pasaulį, kuriame nelieka tiesos ir grožio, bet yra užtikrinamas komfortas ir laimė, o visuomenės narių likimai apsprendžiami jiems dar nė negimus. “But I don't want comfort. I want God, I want poetry, I want real danger, I want freedom, I want goodness. I want sin.” 

Kurt Vonnegut "Cat's Cradle" - pasakojimas apie mokslą (mokslas yra magija, kuri veikia, sakoma knygoje), apie religiją (kuri, oficialiai teigiama, sudaryta vien iš "nežalingų netiesų"), apie ledo kristalą, stingdantį kiekvieną pakeliui sutiktą dalelę ir apie atominės bombos išradėjo šeimą. "Why should I bother with made-up games when there are so many real ones going on?"

Douglas Adams "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" - kaip per vieną dieną gali prarasti namus, visą iki tol pažįstamą pasaulį ir įsivelti į dramatišką tarpgalaktinę istoriją. “He felt that his whole life was some kind of dream and he sometimes wondered whose it was and whether they were enjoying it.”

Roald Dahl "Boy", "Going Solo" - dvi Roald Dahl autobiografijos dalys. Boy - tai pasakojimai iš vaikystės apie vasaras Norvegijos salose, nuotykius internate ir darbą įvertinant naujus Cadbury šokoladus. Going Solo - įvykiai, nutikę Roald Dahl dirbant Afrikoje ir vėliau, prasidėjus karui, patapus pilotu. Pavojaus daugėja su kiekvienu puslapiu ir įtampa auga nuo gyvačių ir liūtų pereinant prie kryčio sugedus lėktuvui - virš dykumos, šalia priešo fronto linijos. “I was already beginning to realize that the only way to conduct oneself in a situation where bombs rained down and bullets whizzed past, was to accept the dangers and all the consequences as calmly as possible."

Chris Gardner "The Pursuit of Happyness" - autobiografija žmogaus, praradusio namus ir darbą, bet turėjusio svajonę dirbti finansų sektoriuje, atkakliai jos siekusio ir galiausiai užsidirbusio sau ir savo vaikui šviesesnį gyvenimą. Šios istorijos garbei pavadintas ir šis blog'as. “When my brain wanted to give up, my attitude was that I had to study like I was in prison – because knowledge was power and freedom.”

Mitch Albom "Tuesdays with Morrie" - tikra istorija apie mirštančio profesoriaus ir po daug metų grįžusio jo studento pokalbius esminėmis egzistencinėmis temomis. Kiek banalu, bet turint minty, kad dialogai įrašyti ir užrašyti, o veikėjai - neišgalvoti žmonės, jausmas užgožia cinizmą ir ne taip sunku tiesiog tapatintis su autoriumi ar jo pašnekovu ir mokytis iš jų. “Everyone knows they're going to die,' he said again, 'but nobody believes it. If we did, we would do things differently.” Autoriaus pašnekovas cituoja Levine: “Love is the only rational act.”

Tony Wheeler "Best of Lonely Planet Travel Writing" - trumpos istorijos iš ankstesnių Lonely Planet kelionių istorijų rinkinių, nuo Čekijos sostinės iki Australijos dykumų, nuo pavojingų nuotykių iki svetingų nepažįstamųjų. “This is the essence of travel, or at least travel taken to completion: it's not the change of scenary or the new way of preparing lamb – it's you. You are lost to yourself, you don't know who will emerge from this pit.”

John Green "Looking for Alaska" - kontrastas minimai klasikai, bet kartais nuo jos atsikvėpti yra visai sveika, juolab, kai kūrinys prašosi cituojamas. “You spend your whole life stuck in the labyrinth, thinking about how you'll escape it one day, and how awesome it will be, and imagining that future keeps you going, but you never do it. You just use the future to escape the present.” 

George Orwell "1984" - klasikos klasika, tema primenanti "Brave New World", tik su dar šiurpesne atmosfera ir dar ryškesniu politiniu atspalviu. "The birds sang, the proles sang, the Party did not sing."

Gera knygas sieti su pralekiančiais pro traukinio langą miškais ar vaizdu į kalnus sėdint pavakarę terasoje. Raidės ir aplinka susilieja taip natūraliai ir po to kiekvieną kartą paėmęs knygą prisimeni tuos pačius kalnus, ir pamatęs tuos pačius kalnus, kad ir nuotraukoje, prisimeni tą pačią knygą. Ir taip gražūs dalykai iššaukia mintyse dar gražesnius. Tad vien jau dėl to turbūt visai verta kelionėse nepritrūkti kelių ar kelių šimtų spausdintų puslapių. 

“The best books... are those that tell you what you know already.” - George Orwell, "1984"


2 komentarai (-ų):

  1. Manau, kad labai neblogas sąrašas :) kelias jau esu perskaičius, o kitų dauguma įtraukta į "to read" sąrašą ^^
    Gal turi goodreads profilį? Būtų įdomu pamatyt ką vis skaitai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, žinoma! https://www.goodreads.com/user/show/4763038-migl

    AtsakytiPanaikinti

Atradimams

Užsisakyk Šviesu.lt naujienlaiškį

Vardas

El. paštas *

Pranešimas *

Archyvas