Content

Mark Adam Harold: Empatija yra svarbiausia


Interviu projektą dažnai apibūdinu kaip pokalbius apie karjerą bei švietimą su kūrybingais lietuviais. Kartais kalbinu lietuvius gyvenančius kitose šalyse, tačiau tai yra pirmasis interviu, kurio pašnekovas nėra gimęs Lietuvoje, tačiau čia gyvena ir dirba su Lietuvai itin aktualiais klausimais. Mark Adam Harold yra išrinktas į Vilniaus miesto savivaldybę ir atneša į vietinę politinę erdvę aktyvaus liberalumo, kurio itin reikia tiek dėl nuomonių įvairovės, tiek dėl kartais skaudžiai paminamų žmogaus teisių. Ir dar - jis kuria muziką. Dėl to man itin įdomu užduoti jam keletą klausimų.

Jūsų dėmesiui - Mark Adam Harold.

Kuo norėjote būti užaugęs, kai buvote vaikas?
Kai buvau labai mažas, norėjau būti paštininkas, nes jie platina informaciją visiems visur mieste, ir jie turi dviračius.

Kokie įgūdžiai yra svarbiausi jūsų profesijoje ir kaip jums pavyko juos įvaldyti?
Reikia žinoti kaip įstatymas veikia realybėje, o ne tik ant poperiaus. Ir reikia išmokti skaityti kūno kalbą, nes žmonės meluoja daug. Nežinau, ar “įvaldžiau”, bet greitai sužinojau, kad viskas yra kitaip nei įsivaizdavau prieš rinkimus. O aš nemanau, kad mano darbas politikoje yra mano “profesija”. Labai pilka zona tarp aktyvizmo, pareigos visuomenei, ir nuobodaus skaitymo visokio poperizmo.

Ką laikytumėte savo didžiausiu pasiekimu ir kokie veiksmai jums padėjo to pasiekti?
Pats išrinkimas yra didžiausias mano pasiekimas. Padėjo faktas, kad daug kas prognozavo, kad tai neįmanoma. Aš biški po RADAR’u skridau, parašiau daug Feisbuke, ignoravau Liberalų raginimus "tylėti apie gėjus ir narkotikus”, ir voila.

Kokią įtaką jūsų profesijos pasirinkimas turi jūsų laimei?
Mano tikra profesija yra muzikos industrijoje ir daug yra laimės dėl muzikos. O politikoje dažniau nuvylimas ir vilčių žlugimas nei laimė. Taip pat mano draugė nesupranta kodėl dirbu tiek daug valandų už 250EUR/mėn viešąjame sektoriuje, kai galėčiau uždirbti daugiau privačiame. Būtų geresnis pasirinkimas išeiti iš politikos, iš tikrujų. Bet aš labai laimingas dėl kiekvienos mažos pergalės, ir tai balansuoja situaciją. Padedi vienam žmogui gyventi biški laimingiau, ir dėl to disproporcingai didelė laimė jaučiasi.

Kuo užsiimtumėte, jei pinigai neegzistuotų?
Pagročiau daug skirtingose muzikos grupėse. Visų stilių, visais instrumentais, visų tautų žmonėms.

Kokį naują įgūdį (susijusį ar nesusijusį su karjera) norėtumėte įgyti per artimiausius metus?
Uždirbti.

Jei galėtumėte pasakyti vieną sakinį dvylikamečiam sau, koks sakinys tai būtų?
Tu esi teisus.

Kokios disciplinos dėstymo trūksta mokyklose?
Logikos, demokratijos principų, ir obviously lytinio švietimo. Ir turėtų būti daug progų vaikams daryti savo projektus, o ne tik robotiškai išmokti sąrašą žodžių. Labai remiu (net finansiškai) Povilo Poderskio iniciatyvą dalinti kiekvienam vaikui po mikrokompiuterį, pvz. Buvo kompiuteris mano mokykloje ir namie, išmokau daug be mokytojų pagalbos, parodžiau draugams ir tt.
Ai ir manau, kad kiekvienas turėtų išmokti šaudyti. Bent minimaliai. Gali pradėt jau mokykloje.

Koks akademinis ar socialinis aspektas yra svarbiausias žmogaus išsilavinime?
Gal pasakysiu, kad empatija yra svarbiausia. Labai sunku gyventi jeigu nesupranti kad ir kiti žmonės turi jausmus, turi tikslus, ir tu pats nesi svarbiausia visatos dalis. Turi suprasti, kodėl žmonės reaguoja taip, kodėl nesutinka arba sutinka, kodėl ateina į vakarėlį arba neateina, kodel perka vieną produktą, o ne kitą, kodėl eina į bažnyčią, kodėl geria per daug, kodėl balsuoja už Brexitą, kodėl negali tiesiog daryti ko nori, kada nori, kaip nori. Turi ne pykti ant žmonių dėl to, o apsiraminti ir pabandyti pakeisti situaciją praktiškai. Turi prisiminti eiti “jų batuose”, o ne tik savo. Aš pats dažnai pamirštu tai daryti, bet dabar aš jau nebe tyneidžeris ir praradau dalį savo jaunatviškos arogancijos.

Jei vestumėte paskaitą visiems Lietuvos universitetams, apie ką ji būtų?
Nacionalizmo nereikalingumą Lietuvoje ir apskritai pasaulyje.

Jei per visą likusį gyvenimą tegalėtumėte skaityti vieną knygą, kokia knyga tai būtų?
Kažką apie naikintuvus.

Kaip atrodytų jūsų tobula diena?
Tikuosi kažkada sužinosiu.

Daugiau apie Mark Adam Harold veiklą - http://markasftw.com/
Daugiau apie Interviu Projektą - https://www.facebook.com/sviesult/   

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Atradimams

Užsisakyk Šviesu.lt naujienlaiškį

Vardas

El. paštas *

Pranešimas *

Archyvas