Content

Rytis Zemkauskas: Išsilavinimas geras tada, kai pritaikomas kūrybiškai


Kai einu miestu besikalbėdama su įdomiu pašnekovu kokia prasminga tema, kartais pagalvoju, kad toks pokalbis būtų vertas "Pasivaikščiojimų". Ryčio Zemkausko kurta "Pasivaikščiojimų" laida man tapo pokalbių idealu, atidaus klausymo, drąsių klausimų ir dialogo kaip kūrybos įrankio pavyzdžiu. 


Rytis rašo knygas ir straipsnius, veda ir kuria laidas, garsina filmus. Savo kūryba jungia kartas. Nėra itin daug laidų, sugebančių sutraukti tiek dvidešimtmečių, tiek šešiasdešimtmečių auditoriją ir "Pasivaikščiojimai" yra būtent tokia laida. Nes klausimuose, atsakymuose ir pauzėse tarp jų gali išgirsti dalykus, nepaklūstančius laikui.

Vis galvodavau, kaip skambėtų "Pasivaikščiojimai" jų vedėjui apsikeitus vaidmenimis su pašnekovais. Ir štai įgavau progą užduoti Ryčiui Zemkauskui savų klausimų. Ir gauti atsakymus vertus "Pasivaikščiojimų" vardo.

Jūsų dėmesiui - Rytis Zemkauskas.


Kuo norėjote būti užaugęs, kai buvote vaikas?
Norėjau būti žymus ir turtingas roko muzikantas.

Kokie įgūdžiai yra svarbiausi jūsų profesijoje ir kaip jums pavyko juos įvaldyti?
Turiu kelias profesijas. Svarbiausia iš jų man – žurnalisto. Šioje profesijoje labai reikalinga savybė yra smalsumas. Nuolatinis domėjimasis pasauliu ir žmonėmis. Praverčia ir tam tikras įtarumas bei cinizmas, tačiau šie turi būti paremti tikru žinojimu arba bent jau didžiuliu noru sužinoti. Dar labai praverčia pagarba žmogui kaip unikaliai asmenybei. Net jeigu jis – idiotas. Taip pat svarbu sugebėti visada likti tik žurnalistu ir procese netapti pasaulio gelbėtoju.

Ką laikytumėte savo didžiausiu pasiekimu ir kokie veiksmai jums padėjo to pasiekti?
Man atrodo, kad žmonės, pažinę mane gatvėje, žiūri draugiškai. Laikau tai pasiekimu. Jis nėra savaime labai kažin kas, nes neretai visuomenei yra naudingesni bičai, kurių daug kas nekenčia už sakomą tiesą, tačiau man patinka, kad mano darbai padeda žmonėms gauti įkvėpimo. Kaip to pasiekiau? Per savo egoizmą, klaidas ir didelį norą patikti ir įtikti žiūrovui. Neslepiu koks esu netobulas, bet tuo pačiu jaučiu didelę atsakomybę už tai, ką pateikiu visuomenei.

Kokią įtaką jūsų profesijos pasirinkimas turi jūsų laimei?
Didžiulę. Aš kasdien sutinku po Mokytoją. Kartais ir ne po vieną. Mes daug keliaujame, sužinome daugybę dalykų iš pirmų lūpų ir mums niekada nebūna nuobodu. Tai – laimė.

Kuo užsiimtumėte, jei pinigai neegzistuotų?
Dirbčiau, dirbčiau, dirbčiau ir kartais ilsėčiausi.

Kokį naują įgūdį (susijusį ar nesusijusį su karjera) norėtumėte įgyti per artimiausius metus?
Pagaliau normaliai išmokti italų kalbą.

Jei galėtumėte pasakyti vieną sakinį dvylikamečiam sau, koks sakinys tai būtų?
Nenusivilk, neskubėk, nebijok.

Kokios disciplinos dėstymo trūksta mokyklose?
Logikos. Klasikinės antikinės logikos. Kad žmonės iš mažens suprastų, kad yra priežasties ir pasekmės ryšys. Kad neturėtų pasauliui neadekvačių pretenzijų ir vienas kitam prieštaraujančių lūkesčių. Kad nebūna gerai ir pigiai. Kad nebūna vienu metu ir karas, ir taika. Kad tai, ką jauti tu, nebūtinai universalu. Kad nėra tokio dalyko kaip “mes visi” ir taip toliau.

Koks akademinis ar socialinis aspektas yra svarbiausias žmogaus išsilavinime?
Svarbiausia yra žmogų įgalinti. Čia kaip sporte – komanda gali laimėti ir prieš stipresnį varžovą, jei tiki, kad gali. Čia kaip literatūroje – gali parašyti gerą romaną, jei bent šiek tiek jautiesi genijumi. Išsilavinimas geras tada, kai pritaikomas kūrybiškai. O kūrybingumą varo į priekį viltis. Kad galima ir kad gali būtent tu.

Jei vestumėte paskaitą visiems Lietuvos universitetams, apie ką ji būtų?
Tokios paskaitos vesti negaliu, nes nesu jai pasiruošęs.

Jei per visą likusį gyvenimą tegalėtumėte skaityti vieną knygą, kokia knyga tai būtų?
Neskaityčiau nieko. Sėdėčiau kavinėje ant kampo ir stebėčiau gyvenimą.

Kaip atrodytų jūsų tobula diena?
Tai bus rytojus. 

Daugiau apie Ryčio Zemkausko veiklą galite sužinoti www.alchemija.tv 


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Atradimams

Užsisakyk Šviesu.lt naujienlaiškį

Vardas

El. paštas *

Pranešimas *

Archyvas