Content

The Oscars '14

Nuotrauka iš asmeninio albumo. Italija, 2013
Dar šiąnakt buvo tiesiami raudoni kilimai "Oskarų" ceremonijai ir žiebėsi ekranai. Rugsėjį lankytas Venecijos Kino Festivalis (nuotraukoje) leidžia kiek geriau tokią kino oazę įsivaizduoti, tad su dar didesniu nekantrumu laukiau ceremonijos. Kaip ir ankstesniųjų metų "Oskarų" įrašuose (The Oscars 2013, The Oscars 2012, The Oscars 2011), taip ir šiame komentuoju tik matytas juostas. Savo kino seanso vis dar laukia "Gravity", atidaręs minėtąjį Venecijos Kino Festivalį, itališkasis "La Grande Bellezza" bei dar vienas kitas nominantas. Tuo tarpu - sąrašas filmų, patekusių tarp šių metų pačių geriausiųjų.

"Blue Jasmine" - ilgai lauktas Woody Allen produktas, nominuotas trim reikšmingiems "Oskarams" (Cate Blanchett pretenduoja tapti geriausia pagrindine aktore, Sally Hawkins - geriausia antraplane aktore, o filmo scenarijus nominuotas geriausio originalaus scenarijaus kategorijoje). Aktorės šių nominacijų neabejotinai vertos. Ypač stipri ir įvairiapusė yra Cate Blanchett vaidyba. Taip pat ši juosta paženklinta tipišku Allen'išku "likimo netikėtumu", kai vienas atsitiktinumas pakeičia visą veiksmo eigą ir įvykdo šiokį tokį teisingumą. Kiek absurdiškas, ironiškas ir tuo pačiu metu gan solidus filmas, gerokai pranokstantis praeitą Woody Allen filmą "To Rome with Love".
Laimėjo 1 "Oscar" apdovanojimą: Cate Blanchett buvo apdovanota kaip geriausia pagrindinė aktorė.

"The Broken Circle Breakdown" - "Oskarui" (kaip geriausias užsienio filmas) nominuota jautri belgų drama. Su pakerinčiu bluegrass garso takeliu, pavyzdžiui, Wayfaring Stranger ir If I Needed YouTai drama apie poros santykius ir jų lūžį susirgus dukrai. Sudėtingos dabarties ir idiliškos praeities supriešinimas. Ir santykis, išreikštas menu (vizualiuoju bei jau minėta muzika). Nuoširdžiai tikiuosi, kad būtent ši juosta triumfuos  "Oskarų" geriausio užsienio filmo kategorijoje. 

"The Croods"- animacinis filmas, nominuotas "Oskarui" geriausios animacijos kategorijoje. Apie didelį spalvotą pasaulį, kurį pamatai išlindęs iš savo saugaus urvo. Graži alegorija, skatinanti tiek mažuosius žiūrovus, tiek jiems kompaniją palaikančius nebijoti ištrūkti iš komforto zonos ir gyventi smagiau. Tai istorija apie vienos šeimos gyvenimą viename baugiame pasaulyje. Tad lengva pajausti ryšį su ja ir atrasti savų asociacijų. Ir vis dėlto, šių metų animuotų filmų kategorijoje "The Croods" nublanksta prieš konkurentus.

"Dalas Buyers Club" - tikrais faktais paremta drama, nominuota šešiems "Oskarams" (Matthew McConaughey pretenduoja tapti geriausiu pagrindiniu aktoriumi, Jared Leto - geriausiu antraplaniu aktoriumi, taip pat "Oskarams" nominuotas  filmo montažas, rekordiškai mažo biudžeto makiažas bei orginalus scenarijus. Ir, svarbiausia, "Dalas Buyers Club" nominuotas "Oskarui" geriausio metų filmo kategorijoje). Tai filmas paperkantis įspūdinga vaidyba, socialine tematika bei scenarijaus vingiais, ką ir atspindi "Oskarų" nominacijos. Tai emocionaliai paveiki drama, vaizduojanti įspūdingą atkaklumą, požiūrių virsmus bei gan įvairialypius charakterius.
Laimėjo 3 "Oscar" apdovanojimus: Matthew McConaughey buvo apdovanotas kaip geriausias pagrindinis aktorius, Jared Leto - geriausias antraplanis aktorius, taip pat buvo apdovanoti pasiekimai makiažo srityje.

"Frozen" - animacinis filmas, pretenduojantis gauti "Oskarą" už garso takelį (originalią dainą "Let It Go") bei tapti geriausia šiųmete animacija. Turiu nuojautą, kad triumfuos būtent "Frozen". Dėl puikių muzikinių partijų (kurios vietomis rimtumu priminė netgi praeitais metais "Oskarus" susižėrusį miuziklą "Les Miserables"), dėl charakterių nevienpusiškumo (kurio dažnai taip trūksta vaikams skirtuose filmuose) bei scenarijaus, kurio epizodai neištęsti, neperkrauti ir susižiūri itin maloniai.
Laimėjo 2 "Oscar" apdovanojimus: buvo apdovanotas už garso takelį (originalią dainą "Let It Go") bei buvo išrinktas geriausiu šių metų animaciniu filmu.

"The Great Gatsby" - garsiojo F. Scott Fitzgerald romano ekranizacija, nominuota "Oskarams" už filmo režisūros bei kostiumų dizainą. Ir filmas išties pirmiausia nustebino vizualumu, prie kurio teko priprasti. Stilius, spalvos, formos - viskas taip intensyvu, jog filmo pradžioje sunku susivokti, tačiau ilgainiui tokie vizualiniai sprendimai laimi simpatijas kaip savitumo ženklas. Ypatingas ir garso takelis - senesnė muzika maišosi su šiuolaikine, tad, rodos, pats filmas pristatomas kaip dabartinė "Didžiojo Getsbio" interpretacija. Gerai pažįstami Leonardo DiCaprioCarey Mulligan bei Tobey Maguire padeda dar geriau susivokti laikmetyje ir pasakojime.
Laimėjo 2 "Oscar" apdovanojimus: buvo apdovanotas už kostiumų bei režisūros dizainą.

"Her" - modernus mokslinės fantastikos bei romantinio filmo derinys, nominuotas penkiems "Oskarams" (už garso takelį, originalų scenarijų, režisūrinį dizainą bei pretenduojantis tapti geriausiu metų filmu). Tai drama, kritikų giriama už paprastumą bei skaitmeninių santykių ironizavimą, išlaikant nuoširdų ir empatišką pasakojimo toną. Tai ateitis, ant kurios slenksčio stovim. "We are only here briefly and in this moment I want to allow myself joy." Kartais formos ir būdai ne visai tradiciniai. Bet tai nereiškia, jog jie netinkami. Puiki režisūra ir kinematografija, puiki istorija.
Laimėjo 1 "Oscar" apdovanojimą: originalus filmo scenarijus išrinktas geriausiu.

"Philomena" - tikrais faktais paremta kelionė, ieškant prarasto sūnaus (nominuota keturiems "Oskarams" už geriausią originalų garso takelį bei adaptuotą scenarijų, Judi Dench nominuota kaip geriausia aktorė, o pats filmas pretenduoja tapti metų geriausiuoju). Tai komiškai pasakojama istorija su tragiška priešistore, kuomet iš pagrindinės veikėjos buvo atimtas jos sūnus. Kitas svarbus istorijos herojus - darbą neseniai praradęs žurnalistas, sutinkantis padėti kadaise prarasto vaiko paieškose. Abiejų veikėjų paralelės dailiai vaizduojamos vizualiai, gretinant skirtingų amžių, profesijų, pažiūrų žmones bei atskleidžiant praeities paslaptis.

"12 Years of Slave" - šių metų Akademijos favoritas, nominuotas net 9 "Oskarams" (Chiwetel Ejiofor pretenduoja tapti geriausiu pagrindiniu aktoriumi, Michael Fassbender - geriausiu antraplaniu aktoriumi, o Lupita Nyong - geriausia antraplane aktore. Taip pat šis filmas nominuotas apdovanojimams už kostiumų dizainą, režisūrą, montažą, režisūros dizainą, adaptuotą scenarijų bei pretenduoja tapti geriausiu metų filmu). Įspūdinga vergovės laikus menanti istorija. Įspūdingi kadrai - kiekvienas atskirai ir visi kartu yra meno kūrinys. Socialiai bei bendražmogiškai reikšmingos idėjos. Visa tai grindžia tiesų kelią "Oskarų" link. "I don't want to survive. I want to live." Be kompromisų.
Laimėjo 3 "Oscar" apdovanojimus: Lupita Nyong buvo apdovanota kaip geriausia antraplanė aktorė, filmo scenarijus apdovanotas kaip geriausias adaptuotas scenarijus, ir, svarbiausia, "12 Years of Slave" tapo geriausiu metų filmu.

Tradiciškai - įkvepiančio kino!


4 komentarai (-ų):

  1. tai vis dėlto Jared Leto gavo savo statulėlę. buvo už ką :) gal tik gaila, kad filmas Nebraska praslydo visiškai nepastebėtas, jei nematei dar jo - labai rekomenduoju. puikus geros nuotaikos ir jaukumos užtaisas :) ir kiek nustebino, kad italų La grande bellezza užsienio filmo apdovanojimą gavo. bet teigiamai nustebino, nes ir norėjau, kad jis laimėtų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man J. Leto patinka dar nuo "Mr. Nobody" ir tikrai gera matyt jį atsiimantį tokį apdovanojimą (juolab, kaip ir sakai, jo pasirodymas "Dalas Buyers Club" buvo to visiškai vertas.) "Nebraska" ir "La Grande Bellezza" dar tik žiūrėsiu ateity - ačiū už rekomendacijas, labai jas vertinu!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šiemet buvo tiek daug gerų filmų, kad buvo labai sunku išsirinkti favoritus! Dar keleto filmų taip ir nespėjau pasižiūrėti, spėju laukia nemažai gerų įspūdžių :)
    Blue Jasmine tikrai sužavėjo vaidyba, Frozen tikras Disnėjaus šedevras. Labai tikėjausi, kad Leo pagaliau gaus Oskarą, nes Wolf of Wall Street jis buvo nuostabus, o ir American Hustle, mano nuomone, turėjo gauti Oskarų :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Migle, peržiūrėt visus apdovanotuosius (ir nominuotuosius) laiko dar - visi metai :) Išties kiek keista, kad su šitiek nominacijų "American Hustle" nelaimėjo nė vienoje, tačiau varžovai buvo tikrai stiprūs ir daugiau mažiau pritariu visiems išdalintiems Oskarams, ypač aktorių nominacijose.

    AtsakytiPanaikinti

Atradimams

Užsisakyk Šviesu.lt naujienlaiškį

Vardas

El. paštas *

Pranešimas *

Archyvas